Speerpunten van het programma Wonen en Wijken:
• Vergroening van wijken
• Samenwerking met Nester intensiveren
• Betaalbare woningen voor iedereen
• Zo snel mogelijk een omgevingsvisie opstellen
• Alternatieve woningbouw
• Veiligheid in de woonwijken staat voorop
Vergroening van wijken
Een voorwaarde om je fijn te voelen in onze gemeente begint bij het je prettig voelen in je eigen buurt. De straat en buurt waarin je woont, ben je zelf. De buurt of straat wordt door haar bewoners leefbaar gehouden. Samen Verder Beesel vindt het een taak van de gemeente om te ondersteunen en te faciliteren in de uitvoering. Hoge prioriteit heeft het stimuleren van vergroening van tuinen, zowel groene ontmoetingsplekken in de wijken als gezamenlijke tuinen/hofjes met moestuinen en fruitbomen. Dit verhoogt niet alleen de leefbaarheid maar zorgt ook voor verkoeling in de zeer hete zomers.
Samenwerking met Nester intensiveren
Samen Verder Beesel is geen voorstander van samenwerking met andere aanbieders dan Nester op het gebied van sociale woningbouw. Dat is helaas al gebeurd. Er is een samenwerking met Woonwenz voor huurwoningen aan de Parklaan. Samen Verder Beesel wil intensivering van samenwerking met woningcorporatie Nester. Deze samenwerking start met gesprekken met de huurderbelangenvereniging BRES.
Betaalbare woningen voor iedereen
Samen Verder Beesel vindt dat er voor iedereen een betaalbare woning moet zijn. Dat betekent ook betaalbare energielasten, belastingen en een betaalbare huur- of hypotheeklast. De energietarieven zullen de komende jaren flink stijgen en de lasten kunnen we alleen maar drukken door minder energie te verbruiken. Immers dat wat je niet verbruikt, hoef je niet op te wekken en dus niet te betalen. Het verduurzamen van woningen is noodzakelijk en de gemeente moet hierbij faciliteren en stimuleren. Een aanpak die Samen Verder Beesel voorstaat is het met voorrang verduurzamen van woningen die én het minst energiezuinig zijn én onderdak bieden aan huishoudens die het meest kwetsbaar zijn. Energiezuinig zijn door betere isolatie, betere ventilatie en beter energiezuinig gedrag bewoners, en huishoudens minder kwetsbaar maken door in een vroegtijdig stadium deze huishoudens op te sporen en hulp te bieden.
Wij willen de woningmarkt stimuleren en de doorstroming in de huursector stimuleren in onze gemeente. Hiervoor ontwikkelen we een visie voor de korte, middellange en lange termijn. In deze visie komen jongeren, starters en ouderen nadrukkelijk terug. Daar waar het kan, wil Samen Verder Beesel de mogelijkheden om te beleggen c.q. speculeren op wonen beperken en ontmoedigen. Wij zorgen voor goed wonen voor elke leeftijdsgroep met financiële ondersteuning daar waar nodig en mogelijk. Dit betekent concreet voor de ontwikkeling van de plannen:
• jongeren moeten binnen 6 maanden een eigen plek kunnen vinden
• voor starters moeten er betaalbare koopwoningen zijn en deze starters worden geholpen bij het aanvragen van een starterslening
• er zijn betaalbare woningen voor de lagere maar ook voor middeninkomens
• ouderen die ervoor kiezen om zelfstandig te blijven wonen, worden geholpen bij de ondersteuning die zij vragen.
De inzet van Samen Verder Beesel is dus gericht op groene, leefbare wijken en voldoende woonruimte voor alle leeftijdsgroepen
Zo snel mogelijk een omgevingsvisie opstellen
Op 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 treedt de Omgevingswet in werking. Een onderdeel hiervan is de gemeentelijke omgevingsvisie. Deze omgevingsvisie beschrijft de voorgenomen ontwikkelingen, het gebruik en beheer, de bescherming en het behoud van het grondgebied. Ruimtelijke, economische en sociale componenten beïnvloeden elkaar en daarom krijgen ze een plek in de omgevingsvisie. Samen Verder Beesel vindt dat we snel aan de slag moeten om te komen tot de omgevingsvisie die vooral in samenspraak met inwoners tot stand moet komen. Het gaat immers over de gewenste inrichting van onze gemeente. Een visie waarin alle elementen samenkomen: bebouwing, groen, ruimte voor recreatie en sport, aansluiting op het omliggende landschap. Hoe willen we dat onze wijken eruit zien, nu en in de toekomst? Rekening houdend met de omgevingsaspecten en met de inspraak van inwoners komt er een ontwerp waar onze inwoners veilig en plezierig kunnen wonen, werken en spelen.
Alternatieve woningbouw
Wat Samen Verder Beesel betreft, wordt het concept “Tiny Houses” opgenomen in de omgevingsvisie. Aandachtspunten: zelfvoorzienend, minder CO2-uitstoot, circulariteit, duurzaam en gerecycled materiaalgebruik en energieprestatie. De nadruk ligt sterk op innovatie en duurzaamheid. In het Tiny House mag met nog niet bewezen technieken geëxperimenteerd worden om ervaring op te doen met het concept en de bijbehorende leefstijl. De deelnemers richten een vorm van onderlinge samenwerking op in een vastomlijnd gebied, waarin ze zelf hun omgevingsregels bepalen en ze elkaar verplichten hieraan actief deel te nemen. Belangrijk is dat innovatieve en duurzame kennis met elkaar wordt gedeeld. Kortom Tiny house is een buurtproject waarbij de bewoners in nauwe samenwerking met elkaar omgaan.
Naast de Tiny Houses zien we mogelijkheden voor alternatieven zoals een ouderenhofje of flexibele woningen. Met flexibele woningen kan beter ingespeeld worden op de woonbehoefte. Studio’s die nu nodig zijn voor jongeren kunnen op termijn omgebouwd worden naar appartementen voor ouderen. Ook moeten de (bouw)regels aangepast worden zodat het gemakkelijk wordt om meerdere huishoudens op één adres toe te staan. De woningbehoefte per doelgroep en de beschikbare woningvoorraad verandert sterk naarmate de jaren verstrijken. Samen Verder Beesel vindt dat we niet moeten wachten totdat de veranderende behoefte zich aandient maar nu al moeten inzetten op alternatieve woningbouw zodat we naar de toekomst toe flexibel zijn.
Veiligheid in de woonwijken staat voorop
De inrichting moet zodanig zijn dat iedereen zich veilig kan verplaatsen en veilig kan verblijven in de wijken. De inwoners van de gemeente hebben hierin een belangrijke stem. Hindernissen bij fiets- en wandelpaden moeten worden opgeheven. We zorgen voor royale trottoirs, geschikt voor ouderen, kinderen en inwoners die gebruik maken van hulpmiddelen. In de wijken met te weinig parkeermogelijkheden zijn onveilige situaties. Hier moet snel naar oplossingen worden gezocht die de veiligheid herstellen. Ook slimme verlichting draagt bij aan de veiligheid in straten en wijken. Samen Verder Beesel staat voor een open en eerlijke communicatie naar en met alle bewoners. Bij wonen en wijken gaat om het benutten van kansen en die zijn er volop.