Zorg en welzijn raakt ons allemaal. Samen met inwoners, zorgverleners en vrijwilligersorganisaties willen we het gesprek voeren over wat goede zorg is. Dit gesprek moet regelmatig terugkomen want zorg en welzijn hebben vooral te maken met het hier en nu. Er kan plotsklaps een ontwikkeling zijn (denk aan corona) waardoor zorg en welzijn weer nieuwe aandacht nodig heeft.
Speerpunten zorg en welzijn:
- Doorontwikkeling preventie
- Hulp van A naar B
- Afbakenen wat is ‘goede zorg’
- Zorg en Welzijn beschikbaar voor iedereen
- Iedereen moet mee kunnen doen
- Samen de schouders eronder
- Aandacht voor de multiculturele samenleving
Doorontwikkeling preventie
Samen Verder Beesel wil dat de gemeente een totaalplan maakt in samenwerking met maatschappelijke instellingen zoals het onderwijs, kinderopvang, ouderenverenigingen, jeugdwerk, gehandicaptenplatform en kernoverleggen. In het totaalplan gaan we door op de al ingeslagen weg en zetten we in op preventieve gezondheidsprogramma´’s.
- Het verder faciliteren van sport en spel voor alle leeftijdsgroepen, waarbij iedereen mee kan doen:
- Beweegroutes voor ouderen.
- Weerbestendige speel- en beweegpark(en) voor jong en oud.
- Speelterreinen in overleg met jongeren (her)inrichten.
- Aandacht voor de gezondheidsvaardigheden van burgers. Hierbij aansluiten bij landelijke/ provinciale campagnes voor bewustwording van positief gezonder leven.
- Extra aandacht hierbij voor laaggeletterdheid en anderstaligen. Deze doelgroepen ervaren veel belemmeringen en hebben daarom passende begeleiding nodig, dit laatste in samenwerking met de vrijwilligersorganisaties en de bibliotheek.
Samen Verder Beesel vindt de samenwerking tussen de diverse ketenpartners (zoals onderwijs, kinderopvang, JGZ, CJG) van groot belang om vroegtijdig te kunnen signaleren als een gezin ondersteuning nodig heeft. Door vroegtijdig met het gezin in gesprek te gaan over de ondersteuning die aan ouders(s) en kinderen geboden kan worden, is de kans groot dat latere zwaardere en duurdere zorg beperkt of zelfs voorkomen wordt. De gezinscoaches hebben hierin een cruciale rol. Het gaat daarbij niet alleen om het kind maar om het hele gezin.
Hulp van A naar B
Samen Verder Beesel vindt het heel belangrijk dat iedereen met een zorgvraag goed geholpen wordt. Het antwoord op een hulpvraag mag nooit zijn: “Daar gaan wij niet over, tot ziens.” Bij de hulpvraag gaat het gesprek met de zorgvrager altijd over: Wat is de specifieke vraag en waardoor is deze vraag ontstaan? Wat is er nodig in deze situatie? Naast de vraag wat de zorgvrager nodig heeft, gaat het ook over zelfregie. Wat kan de zorgvrager zelf of met hulp van zijn omgeving en wat is nog nodig vanuit de gemeente? Daar waar de zorgvrager zelf de weg niet weet om te komen tot de juiste zorg ondersteunt een gemeentelijke casemanager. De zorgvrager wordt pas losgelaten als die is overgedragen aan een andere instantie of als de zorg geregeld is. Vooral bij onze oudere inwoners zien we dat men vaak van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Samen Verder Beesel wil dan ook een apart ouderenloket waar de oudere door de casemanager geholpen wordt vanuit de vraag naar de oplossing.
Afbakenen wat is “goede zorg”
Er gaat veel aandacht naar de financiële kant van zorg. Het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat het zorgbeleid met daaraan gekoppeld de torenhoge uitgaven in onze gemeente, een zorgenkind is.
Samen Verder Beesel is niet blind voor de oplopende kosten van de zorg. We zijn ons ervan bewust dat de zorg de komende jaren alleen maar meer zal worden. Het zal een uitdaging zijn om binnen de financiële kaders te blijven. Bezuinigingen trekken een zware wissel want dan worden altijd mensen geraakt. Samen Verder Beesel vindt dat het moet blijven gaan over de mens. Het moet gaan over de zorg die nodig is, het moet gaan over het welzijn van degene die zorg nodig heeft maar het moet ook gaan om het welbevinden van de mantelzorger. Wat is goede zorg? Welke voorzieningen horen bij goede zorg? Hoe gaan we die voorzieningen inzetten en betalen? Beleid moet gedragen worden door onze inwoners en dat lukt alleen maar wanneer je een open gesprek aangaat en transparant en eerlijk bent.
Zorg en welzijn beschikbaar voor iedereen
Voor Samen Verder Beesel is en blijft het uitgangspunt dat zorg laagdrempelig en toegankelijk is voor iedereen. Dat kan bijvoorbeeld door een breed toegankelijk “huis van de wijk”, in elk kerkdorp, voor jong en oud. Professionals en vrijwilligers moeten samenwerken om activiteiten samen met onder andere ouderen en jongeren op te zetten. Veel gebeurt er op dit vlak al en dat moeten we vooral ondersteunen en verder uitbreiden. Degene die het nodig heeft, moet toegang hebben tot professionele opvang als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput. Dit moet gemakkelijk bereikbaar en laagdrempelig zijn.
Iedereen moet mee kunnen doen
Iedereen moet mee kunnen doen met het leven van alledag. Wat daarvoor nodig is, is niet voor iedereen hetzelfde. Dit betekent dan ook dat de mens altijd centraal moet staan. Steunpunt Eenzaamheid is wegbezuinigd en in diverse taken van Synthese is gesneden (bv jongerenwerk) terwijl dit nou juist de organisaties zijn die de mens centraal stellen en door hun werk zorgkosten kunnen voorkomen of beperken.
Samen Verder Beesel vindt dat de verbinding tussen professional en vrijwilliger versterkt moet worden. Het zijn juist heel veel vrijwilligers die het mogelijk maken dat veel mensen wel mee kunnen doen. Wij vinden dat er vanuit de gemeente professionele ondersteuning voor een vrijwilligersknooppunt geboden moet worden waar vraag en aanbod bij elkaar komen.
Om mee te kunnen doen, is ook toegankelijkheid van gebouwen en bereikbaarheid van de diverse kernen belangrijk. Met betrekking tot toegankelijkheid moet vooral gebruik gemaakt worden van de expertise van het Gehandicaptenplatform. De wensbus is een mooi voorbeeld hoe mensen die minder mobiel zijn geholpen worden. De kernen waar geen of slechts beperkt openbaar vervoer is, zijn op deze manier toch bereikbaar. Ook de wensbus bestaat dankzij vrijwilligers. Dergelijke initiatieven omarmen we als Samen Verder Beesel.
Speciale aandacht moet er zijn voor de gezinnen in een kansarme situatie. Waar nodig moeten zij (financieel) ondersteund worden zodat ze mee kunnen doen.
Samen de schouwers eronder
Samen Verder Beesel wil met betrekking tot welzijn investeren in alle wijken en buurten. Inzetten op projecten in samenwerking met de kernoverleggen. Een burendag juist ook voor die wijken waar het nog niet vanzelfsprekend is dat er gezamenlijke activiteiten worden georganiseerd.
Samen Verder Beesel wil dat de gemeente een ombudsman/-vrouw aanstelt waar de inwoners terecht kunnen met hun vragen. Deze ombudsman/-vrouw is in dienst van de gemeente en haalt in de wijken vragen/ kwesties van inwoners op. We stellen voor om dit met een “keet op wielen” te doen. Dus actief de wijken in.
Samen Verder Beesel vindt dat we meer met jongeren het gesprek moeten aangaan over wat zij nodig hebben. Dat gesprek moet daarnaast ook gaan over wat ze daarin zelf willen en kunnen doen. Wij moeten hen helpen om initiatieven te ontplooien en uit te voeren. Ook vinden we dat er meer gedaan moet worden voor de jongeren die uit de boot dreigen te vallen of al gevallen zijn.
Aandacht voor de multiculturele samenleving
De multiculturele samenleving stelt andere eisen en uitdagingen aan het beleid. Een open houding ten opzichte van culturen, voor zover niet strijdig met de Nederlandse rechtsbeginselen, moet ten grondslag liggen aan het gemeentelijk welzijnsbeleid. Dit kan aanleiding zijn tot medewerking aan de totstandkoming van specifieke voorzieningen. Het spreekt voor zich dat de gemeente bij haar beleid ook vertegenwoordigers van personen met migratieachtergrond betrekt.
Bij de opvang van en zorg voor vluchtelingen moet het gemeentebestuur zijn taak ruimhartig uitvoeren. Van de personen met migratieachtergrond mag een serieuze medewerking aan het inburgerings-programma worden geëist.