Duurzaamheid

Duurzaamheid is in de ogen van Samen Verder Beesel niet alleen interessant om het er over te hebben, het is vooral iets waar we mee aan de slag moeten. Steeds meer worden we ons ervan bewust dat we anders om moeten gaan met de omgeving waarin we leven. Samen Verder Beesel vindt dat we hierin geen keuze hebben. Wij moeten er samen voor zorgen dat hoe we wonen, werken, recreëren en leven, zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu.

Speerpunten programma duurzaamheid en groen:

  • Inzetten op energiebesparing woningen
  • Geen overhaaste beslissing ten aanzien van duurzame energieopwekking
  • Vrachtverkeer beperken
  • Inzetten op een volledige circulaire gemeente
  • Meer groen in de wijken en meer biodiversiteit in het buitengebied
  • Compensatie voor bomen die gekapt moeten worden
  • Opzetten lokale adviesgroep

Inzetten op energiebesparing woningen
Samen Verder Beesel vindt dat we snel concrete afspraken moeten maken met woningcorporatie Nester wat betreft het verduurzamen (lees isoleren) van de sociale huurwoningen. Het streven moet zijn dat de alle sociale huurwoningen binnen drie jaar minimaal het energielabel B hebben. Dat moet dwingend worden opgenomen in de prestatieafspraken met de woningcorporatie.

Voor het energiezuinig maken van het particulier woningbezit gebeurt er volgens Samen Verder Beesel op dit moment te weinig. Er moet een grootschalige campagne worden gestart om duidelijk te maken wat de mogelijkheden zijn om woningen energiezuiniger te maken. De motie van Samen Verder Beesel om een duurzaamheidstrefpunt te realiseren is door de hele gemeenteraad omarmd. De uitvoering laat echter zeer te wensen over. Samen Verder Beesel wil het duurzaamheidstrefpunt nieuw leven inblazen zodat onze inwoners op een laagdrempelige manier informatie kunnen krijgen. Daarnaast moeten we de ontwikkelingen en mogelijkheden volgen om te komen tot een gasloze gemeente.

Verder wil Samen Verder Beesel de Groene Vogel zodanig faciliteren dat zij hun missie kunnen verwezenlijken: eigenaren van woningen in de gemeente Beesel adviseren en begeleiden in het proces om hun woningen daadwerkelijk maximaal energieneutraal te maken.

Samen Verder Beesel vindt dat we als gemeente in kaart moeten brengen wat hebben we al bereikt op dat gebied. Hoeveel zonnepanelen liggen er al? Hoeveel energie wekken we daarmee duurzaam op? Hoeveel energie gebruiken we totaal in onze gemeente? Wordt er per jaar meer of minder verbruikt? Kortom wat doen we aan energieverbruik, CO2-uitstoot, waar staan we, waar willen we naar toe en het belangrijkste: hoe kunnen de inwoners van de gemeente daarbij geholpen worden? Hiermee moeten we echt aan de slag voor jou!

Duurzame energieopwekking
Samen Verder Beesel wil de komende vier jaren vol inzetten op energiebesparing. Daarnaast moeten we de ontwikkelingen met betrekking tot duurzame energieopwekking nauwlettend blijven volgen. Samen Verder Beesel is niet per definitie tegen windmolens maar wij vragen ons af of de gemeente Beesel qua omvang wel geschikt is voor windmolens. Wij willen er in elk geval geen natuur voor opofferen. Samen Verder Beesel is zich bewust van de opgave die we hebben met betrekking tot duurzame energieopwekking. Met de kennis die Samen Verder Beesel nu heeft, weten we dat we nu geen overhaaste besluiten hoeven te nemen om ervoor te zorgen dat we in 2050 energieneutraal zijn (conform de visie van de gemeente Beesel). In de tussentijd willen we het vol leggen van daken met zonnepanelen, maximaal stimuleren. Met betrekking tot zonneweides vindt Samen Verder Beesel dat we hier verstandige keuzes in moeten maken. We moeten zoeken naar geschikte locaties die in elk geval niet ten koste  van onze natuurgebieden gaan. Ook moeten ze passen in ons beeld van een toeristische plattelandsgemeente. De opbrengsten van deze zonneweides moeten in onze gemeente blijven. Voor particuliere zonneweides geldt bij doorverkoop een participatiebeding zodat de opbrengsten niet alsnog weggesluisd worden. Samen Verder Beesel gelooft in de lokale corporatie Joris Wekt Op en wij vinden dat deze corporatie maximaal ondersteund moet worden door de gemeente. Conclusie: wij moeten geen overhaaste besluiten nemen maar een doordachte strategie opstellen naar een verantwoorde duurzame energieopwekking.

Gemotoriseerd verkeer
Samen Verder Beesel vindt dat we kritisch moeten zijn op het gemotoriseerd verkeer in onze gemeente. Daarbij moeten we onderscheid maken tussen wat noodzakelijk is en wat niet. Vrachtverkeer dat nodig is voor bijvoorbeeld de winkelbevoorrading is uiteraard nodig. Wel willen we stimuleren dat deze bevoorrading zoveel mogelijk in een bepaald tijdvak plaatsvindt. Vrachtverkeer dat geen bestemming heeft in onze gemeente willen we weren. Verder willen we het gebruik van (elektrisch) deelauto’s een forse stimulans geven en moeten er in de hele gemeente voldoende oplaadpunten beschikbaar zijn voor elektrisch rijden.

Inzetten op een volledig circulaire gemeente
Samen Verder Beesel vindt dat de gemeente moet faciliteren in duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De circulaire gemeente is een van de paden naar duurzaamheid. Wij zetten in op duurzaam, circulair en ambachtelijk. Samen gaan we aan de slag om circulariteit in de praktijk te brengen. Het hergebruik van producten moet op alle mogelijke manieren gestimuleerd worden. Initiatieven zoals de kringloopwinkel Primula willen wij prominenter op de kaart zetten. De stichting Primula moet een onderdeel worden van het afvalbeleid in onze gemeente en een volwaardige partner worden. Initiatieven zoals het Repair Café verdienen de volle aandacht en moeten gefaciliteerd worden door de gemeente. Samen Verder Beesel vindt dat we moeten inzetten op een volledig circulaire gemeente. We moeten daarvoor informatie ophalen bij andere gemeenten die daar al verder in zijn. Daar moeten we onze lessen uit trekken en eigen pilots starten.

Biodiversiteit en hittestress
Het klimaat is aan het veranderen. Extreme hitte in de zomer is geen uitzondering meer en leidt tot hittestress. We kunnen dit vooral beperken door schaduw te creëren en hemelwater in de bodem op te nemen in plaats van af te voeren via het riool.

Samen Verder Beesel wil dan ook dat we zorgen voor meer groen in de wijken. Dit moet altijd in overleg met de bewoners gebeuren. Wij willen bewoners stimuleren om tuinverhardingen te vervangen door groen. Voor adviezen kunnen inwoners, wat Samen Verder Beesel betreft, terecht bij het duurzaamheidstrefpunt. De subsidie voor het afkoppelen van hemelwater van het riool moet worden gecontinueerd. Ook voor praktische informatie over het afkoppelen moeten inwoners terecht kunnen bij het duurzaamheidstrefpunt.

Om schaduw te creëren is het hebben van bomen essentieel. Samen Verder Beesel vindt dat in de kapvergunning opgenomen moet worden dat compensatie voor gekapte bomen verplicht is. Deze compensatie kan in overleg met de gemeente ook in het openbaar groen plaatsvinden. Ook voor de gemeente geldt een compensatieplicht als er bomen gekapt moeten worden. Samen Verder Beesel vindt dat we uit moeten gaan van “de juiste boom op de juiste plaats”. In het merendeel van onze straten passen geen parkbomen. Deze worden te groot en zorgen op termijn voor overlast waardoor ze gekapt moeten worden. Dit kan voorkomen worden door te kiezen voor laanbomen. Deze bomen zijn compacter waardoor overlast wordt voorkomen en geven toch voldoende schaduw.

De bermen in het buitengebied zijn bij uitstek geschikt voor biodiversiteit. Gevarieerde bloemenstroken zorgen voor een aantrekkelijk leefgebied voor vlinders, insecten, vogels, etc. Het zorgt tevens voor een aantrekkelijk landschap. Samen Verder Beesel vindt dan ook dat we met name de bermen in het buitengebied moeten aanpakken.

Lokale adviesgroep
Samen Verder Beesel vindt dat we de kennis die in onze gemeente aanwezig is moeten bundelen. Laten we gebruik maken van de vele kennis die in de gemeente aanwezig is. Samen Verder Beesel wil deze mensen laten meedenken over de diverse duurzaamheidsopgaven die we hebben. Wij vinden dat een dergelijke kennisgroep laagdrempelig en klein moet starten en moet doorgroeien naar een structurele volwassen adviesgroep.