Financiën

Speerpunten van het programma Financiën:

  • Een financieel gezonde gemeente
  • Geen belastingverhogingen om de reserve aan te vullen
  • De burgerbegroting

Een financieel gezonde gemeente
Een zelfstandige gemeente valt en staat met een financieel gezonde gemeente. Een financieel gezonde gemeente betekent dat we verstandige keuzes moeten maken, want je kunt een euro maar één keer uitgeven. Samen Verder Beesel vindt dat we voortdurend moeten monitoren of we nog wel binnen de begroting blijven. En als er tegenvallers zijn waardoor posten overschreden worden, moeten we kunnen bijsturen door:

  • het taakveld anders te organiseren waardoor we kosten besparen
  • posten waar we geld overhouden gebruiken om het financiële gat te dichten
  • een beroep doen op extra subsidies/extra rijksgelden

We hebben in 2021 bij het sociaal domein gezien wat er gebeurt als we onvoldoende monitoren en bijsturen. Monitoren en bijsturen zijn wat Samen Verder Beesel betreft de sleutelwoorden voor een financieel gezonde gemeente.

Geen belastingverhogingen om de reserve aan te vullen
Samen Verder Beesel wil dat de gemeente Beesel realistisch begroot. Een realistische begroting is een voorwaarde om binnen de begroting te blijven. In het verleden was het gebruikelijk om structurele kosten te dekken met incidentele gelden. (Vergelijk het met de vaste lasten van je huishouden die je steeds betaalt met je spaargeld.) Dit heeft onder andere geleid tot een forse verslechtering van de reserves (onze spaarpot). Samen Verder Beesel vindt dat structurele kosten alleen met structurele inkomsten gedekt moeten worden. De reserve moet alleen gebruikt worden om incidentele kosten te dekken. Als bij de jaarrekening blijkt dat we een overschot hebben dan kunnen we dit gebruiken om daar de reserve mee aan te vullen. Wat wij zeker niet willen is dat de reserve aangevuld wordt met het belastinggeld dat we bij de inwoners ophalen. Eind 2021 hebben we gezien dat de andere raadsfracties hier geen enkel probleem mee hebben. Wij willen dan ook met de andere raadsfracties in gesprek over hoe groot onze reserve moet zijn en waarvoor de reserve gebruikt kan/moet worden.

Burgerbegroting
Verder vindt Samen Verder Beesel dat inwoners een grotere stem moeten krijgen in hoe we ons geld gebruiken. Er zijn diverse succesvolle voorbeelden van gemeenten waar inwoners via een burgerbegroting zelf bepalen waar (een gedeelte) van het gemeentegeld aan besteed wordt. Dit vergt onderzoek en flexibiliteit van de gemeentelijke organisatie, het college en de gemeenteraad. Samen Verder Beesel is ervan overtuigd dat als we de burgerbegroting van klein naar groot uitbouwen dit ook in onze gemeente een succes zal zijn. Binnen onze gemeente zijn diverse netwerken waarmee pilots gestart kunnen worden en de eerste ervaringen met een burgerbegroting opgedaan kunnen worden.