Gewoon Samen!

Water, we kunnen niet zonder. Echter in de afgelopen week kregen we te maken met water dat teveel en te snel onze kant op kwam. Maatregelen waren helaas nodig. En die werden genomen. Snel, adequaat en met een inzet die precies past bij ons Beesel. #GewoonSamen was ook nu weer het motto. Samen de schouders eronder.

 Compassie voelen we voor de bewoners van Ouddorp, Rijkel en een enkele bewoner in Reuver die dit wellicht al vaker mee hebben gemaakt en wisten wat hen te wachten zou kunnen staan maar ook degenen die dit nog nooit hadden meegemaakt. Een stroomversnelling van acute actie. Er werd hulp geboden, door velen. SamenKracht tegen waterkracht. Een mooie vergelijking.

En dan de vraag…houden de dijken het, is het allemaal genoeg geweest? De Beeselse jongeren die gezamenlijk vanuit het café naar de dijk gingen om te helpen sjouwen en bouwen. Bouwen aan veiligheid. De generatie die doet wat moet. Wat een geweldig voorbeeld. De hulp die van Brüggen kwam. Onvergetelijk. Dat is grensoverschrijdende hulp in een tijd van nood. Dat is partner zijn.

Een burgemeester die er is voor de mensen van de getroffen huizen, bij de jongeren die helpen, een burgemeester die niet alleen maar komt kijken maar ook steun biedt en terugkomt. Keer op keer. De gemeentelijke werkers die behalve zandzakken vullen, helpen bij de dijken, bij de wegafzettingen, broodjes smeren en ook nu nog aan het werk zijn om op te ruimen en te helpen bij het terug naar normaal. De herstelwerkzaamheden aan wegen en dijken die nu nog aanstaande zijn. Iets dat niet snel klaar zal zijn.

Mensen die geëvacueerd moesten worden. Weg van huis en haard. Een onzekere tijd. Opgevangen door familie en als dat niet kon door kennissen. In Beesel en ook in Reuver.

En iedereen leefde mee. Iedereen wilde helpen en deed dat op zijn of haar manier. “Wao un klein dörp groeët in is!” Hoe kun je 1000x keer dank zeggen zonder in herhaling te vallen. Dat kan dus niet. We vergeten het niet, we blijven samen kijken naar vooruit. En weten wat er gedaan moest worden en wie het deed. Dat is onze collectieve #GewoonSamenKracht.

SamenKracht die we ook nodig hebben om de juiste maatregelen te nemen zodat in de toekomst erger voorkomen wordt. Een van de oorzaken voor de extreme regenbuien heeft te maken met ons veranderende klimaat. De strijd tegen klimaatverandering kunnen we niet alleen voeren maar we kunnen wel als #BeeselGewoonSamen ons steentje bijdragen. Laten we ook dat niet vergeten!