Calimero

Tijdens de raadsvergadering van 3 juli werd de nieuwbouw van het IKC (Integraal KindCentrum) in Beesel behandeld. Dit IKC bestaat uit een basisschool, een kinderdagverblijf, een open inloop voor ouderen en een gymzaal, kosten: 10,8 miljoen euro. Samen Verder Beesel en de VLP waren van mening dat dit wel een erg fors bedrag was. Zeker als je het vergelijkt met in aanbouw zijnde kindcentra in andere gemeenten. Samen Verder Beesel en VLP hebben na gedegen onderzoek een voorstel ingediend om het college een bezuinigingsopdracht van 25% mee te geven. 

Zoals verwacht ontstond een forse discussie. Wat Samen Verder Beesel betreft was het dieptepunt van de discussie de vraag van Job Nijssen van de Beeselse Lijst: “Gunt u het Beesel wel?” Wat een belachelijke en vreemde vraag! Wij zijn niet kritisch op dát het er komt, maar op hóé, in dit geval: de kosten. Wij zetten ons in voor de hele gemeenschap, ook voor Beesel, maar dat betekent niet dat we niet kritisch mogen zijn. Het gaat over 10,8 miljoen gemeenschapsgeld en daar moet je juist een discussie op inhoud over voeren.

Dat de Beeselse Lijst deze vraag stelt, zegt dan ook meer over henzelf dan over ons. De vraag suggereert dat wij Beesel iets moeten “gunnen” en dat we niet kritisch mogen zijn. Alsof we tégen Beesel zijn. Wat een onzin. De vraag is Calimerogedrag van de Beeselse Lijst! En om de vraag dan toch maar te beantwoorden: natuurlijk gunnen wij Beesel een nieuw IKC. Maar we gunnen ze daar ook een reëel kostenplaatje bij. En dat ligt er niet.

Uiteindelijk heeft het bezuinigingsvoorstel van Samen Verder Beesel en VLP het niet gehaald. Reden voor Samen Verder Beesel en VLP om tegen het raadsvoorstel te stemmen. Met 8 stemmen voor en 7 tegen is het voorstel voor 10,8 miljoen aangenomen. Een breed draagvlak is er dus niet.