Coalitie is van ’t padje af.

Tijdens de raadsvergadering van 23 september j.l. heeft de gemeenteraad ingestemd met een lening van 2 miljoen voor de ondernemer van Drakenrijk. Onderstaand de tekst van het betoog van Samen Verder Beesel.

Het zou mooi zijn als Drakenrijk eindelijk wordt ontwikkeld tot het themapark zoals het oorspronkelijk ook bedoeld was. Het drakenpark past bij het toeristische drakenthema van de gemeente.  

Waar wij als Samen Verder echter grote moeite mee hebben, is de lening die we aan een commerciële ondernemer verstrekken. Dit kan alleen als Drakenrijk wordt aangemerkt als een publieke taak. De onderbouwing waarom het hier een publieke taak betreft vinden we zeer zwak en onvoldoende.

In het voorstel wordt aangegeven dat het aantal dagtoeristen en het aantal overnachtingen zal stijgen. Dit betwijfelen wij zeer. Iedereen hier is ongetwijfeld wel eens in de Efteling of Toverland geweest. Maar wie van de bezoekers is aansluitend nog naar Kaatsheuvel of Sevenum geweest? Drakenrijk ligt bovendien bij de oprit  A73 dus de noodzaak om door Beesel of Reuver te rijden is er niet. Bezoekers gaan naar het themapark maar zullen niet op de markt nog een ijsje gaan eten. De stijging van het dagtoerisme beperkt zich daarmee tot het park. 

De gasten van de Lommerbergen zullen ongetwijfeld het themapark bezoeken. Maar verblijven zij in de Lommerbergen omdat ze naar Drakenrijk willen gaan of gaan ze naar Drakenrijk omdat ze in de Lommerbergen verblijven?  Het is nog maar de vraag wat  het effect op het aantal overnachtingen bij de Lommerbergen zal zijn.

Qua toeleveranciers zal Drakenrijk ongetwijfeld gebruik maken van grote leveranciers als de Hanos en niet van de lokale bakker of slager. Dus ook hier is geen spin-off te verwachten.

Ten aanzien van de werkgelegenheid zullen wellicht inwoners een baan vinden bij Drakenrijk hoewel je vooral veel studenten ziet werken in dergelijke parken. Overigens is werkgelegenheid wel een heel slecht argument als onderbouwing voor de publieke taak. We hebben immers vele ondernemers in de gemeente die werknemers in loondienst hebben.

Tijdens de commissievergadering hoorden we de portefeuillehouder zeggen dat de Europese Culturele Route niet afhangt van de doorontwikkeling van Drakenrijk. Zeker, het zou helpend zijn, maar is niet per se noodzakelijk. Kortom, de onderbouwing is slecht en wat Samen Verder betreft, kan het park niet aangemerkt worden als een publieke taak.

En dan het feit dat het hier een commerciële ondernemer betreft. Ons gemeentelijk beleid is dat we geen gelden verstrekken aan een commerciële ondernemer. Als we hiervan afwijken is het eind zoek. In de Telegraaf hebben we kunnen lezen dat een Beeselse ondernemer van plan is om een gezondheidscentrum in Beesel  te bouwen. Gaan we dit dan ook financieel ondersteunen? Of er komt een ondernemer die in het kader van partnerschaft met Brüggen een mooi plan heeft waardoor nog meer Brüggenaren onze gemeente zullen bezoeken. Gaan we dit dan ook ondersteunen? Het gevaar van willekeur ligt nadrukkelijk op de loer.

Zijn we tegen de doorontwikkeling van dit themapark? Nee, zeker niet. Wij zijn wel tegen het verstrekken van een lening van 2mln gemeenschapsgeld aan een commerciële ondernemer met alle risico’s van dien.  

Met een goede businesscase kan de ondernemer de financiering ongetwijfeld uit de markt halen. Bovendien heeft de betreffende ondernemer meerdere BV’s dus dat biedt ongetwijfeld ook mogelijkheden voor hem.

Conclusie, wij zijn tegen het voorliggende voorstel.