Bewoners worden genegeerd

De gemeenteraad heeft 23 september een positief advies afgegeven over de bouw van woningen voor tijdelijke huur aan de Wederikstraat.

Er is al veel geschreven en gezegd over de Wederikstraat als locatie voor woningen met tijdelijke huurcontracten voor urgent woningzoekenden. Als Samen Verder zijn we al meer dan een jaar bezig om te achterhalen wat bij het college de omslag heeft veroorzaakt: van een stevige “no go want het is een sociaal zwakke wijk” naar: “ja, dit wordt de locatie”. In het collegevoorstel van 19 juli 2022  schreef u zelfs :”de locatie Wederikstraat is gelegen in een kwetsbare wijk”. U benoemde: relatief veel sociale huurwoningen, lage inkomensgroepen, laag opleidingsniveau mogelijk met een verstandelijk en/of psychische beperkingen, criminaliteit, burenruzies en het toenemen van de onveiligheid. Een gedegen onderzoek van het sociaal domein ontbreekt. Dat zou, gezien de bewoordingen van uw college, volgens ons absoluut wel noodzakelijk zijn geweest.  En zoals de inspreker vanavond al aangaf: er worden kwetsbare groepen toegevoegd aan een kwetsbare wijk.

De bewoners zelf geven aan dat de wijk bekend stond als “klein Chicago” . Dankzij een betere mix tussen huur- en koopwoningen is de wijk opgekrabbeld. De insprekers zijn daar uitgebreid op ingegaan. En dat is niet de eerste keer dat de bewoners en ook wij als Samen Verder hier aandacht voor vragen.  Wij begrijpen de bezorgdheid van de bewoners dat door het toevoegen van 18 woningen voor kortstondige huur, de leefbaarheid weer achteruit zal gaan. Het feit dat u hier capaciteit op wilt zetten, geeft al aan dat hier echt wel zorgpunten zijn.

Extra wrang is het voor de bewoners van de Wederikstraat dat een van de potentiële locaties nu wordt aangeboden voor gegadigden die hiervoor een passend concept hebben.  (Zie de betreffende raadsinformatiebrief.) Vanwege de snelheid waarmee de modulaire woningen gebouwd zouden worden, is deze locatie destijds afgevallen. We zijn inmiddels bijna 3 jaar verder en als  de bewoners in bezwaar en beroep gaan, duurt dit nog veel langer. Andere locaties vielen af vanwege de doorlooptijd van een bestemmingswijziging. De tijd heeft ons echter allang ingehaald. Een van de insprekers maakte de koppeling met de nog te zoeken woonwagenlocatie. De plek waar de te bouwen woningen moeten komen betreft een woonwagenlocatie. Dus ja, waarom op zoek gaan naar een nieuwe locatie voor woonwagens als er al een locatie voorhanden is.

Wij waren, zijn en blijven van mening dat het onverantwoord is om een dergelijk groot aantal woningen voor kortstondige huur te bouwen op de Wederikstraat. Wij zijn dan ook tegen het voorliggende besluit en blijven dit ook na vandaag kritisch volgen. Wij roepen de andere fracties op om vanavond de juiste beslissing te nemen in het belang van de inwoners en de toekomst van deze wijk.